Kamp de Beetse open tijdens Westerwolde Rijgt

Ga op zoek naar de verhalen…

Kamp de Beetse bij Sellingen, is één van de Bijzondere Locaties, die tijdens WWR tien dagen gratis toegankelijk zijn en speciaal voor WWR activiteiten of exposities organiseren.

Hilda Hofstra exposeert met een selectie van haar schilderijen tijdens Westerwolde Rijgt bij onze barak in de achterzaal. Ze schildert wat haar aanspreekt en Groninger landschappen zijn een dankbaar onderwerp om te schilderen. Soms schildert ze ter plekke buiten een opzet en maakt dan foto’s om het werk daarna thuis af te maken. U kunt haar het tweede weekend  ontmoeten en aan het werk zien tijdens een bezoek aan de Kamp de Beetse.

Kamp de Beetse werd in 1935 gebouwd als opvangkamp voor werklozen. Zij werden ingezet bij de ontginning van woeste gronden in oost Groningen.

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbleven er een korte tijd ongeveer 500 Joden uit Amsterdam in het kamp. Zij werden op 3 oktober van dat jaar afgevoerd naar kamp Westerbork.
Daarna kreeg het kamp weer een andere bestemming. In 1944 bood het kamp onderdak aan enige honderden mannen, die in het kader van de Arbeidseinsatz waren opgepakt en te werk werden gesteld bij boeren in de omgeving.
In 1945 verbleven in het kamp ruim 200 NSB-vrouwen en kinderen uit de Randstad, die na Dolle Dinsdag in september 1944 waren gevlucht naar Lüneburg in Duitsland, maar in februari 1945 terug kwamen naar het noorden van ons land.
In augustus 1945 werd Kamp de Beetse een interneringskamp en moesten enige honderden politieke delinquenten te weten NSB’ers en SS’ers daar hun straf uitzitten.

Het kamp werd in 1948 gesloten. Daarna werden de barakken, op één na, afgebroken en verkocht.
Nu wordt het kamp stukje bij beetje weer teruggebracht naar de oude situatie door een groep enthousiaste vrijwilligers die zich er voor inzetten dat de historie van deze plek blijft bewaard.

Praktische informatie


Kamp de Beetse
Zevenmeersveenweg 10
9551 VV Sellingen

kampdebeetse.wordpress.com

Woensdag 26 juni, de dag van de FAIR, gesloten
Andere dagen open van 10.00 tot 17.00 uur

We horen graag je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s