Documentatie

BOEK

 

In 2000 is van de hand van Jaap Spanninga een boek verschenen over Kamp de Beetse.

Jaap Spanninga – Kamp De Beetse, 1935-1948
herinneringen aan een werk- en interneringskamp in Westerwolde
Plaats en jaar van uitgave:
[Groningen], 2000
Uitgeverij
REGIO-PRojekt

Annotatie:

Het werkverschaffings- en interneringskamp De Beetse in de buurt van Westerwolde werd in de crisisjaren bewoond door werklozen die waren tewerkgesteld om de Oost-Groningse gronden te ontginnen. In de oorlog werden er ongeveer vijfhonderd joodse mannen uit Amsterdam opgesloten.

Flaptekst:

Even ten westen van Sellingen (Westerwolde) ligt in een landelijke omgeving de buurt Sellingerbeetse. Slechts een bouwvallige barak herinnert daar nog aan het werkverschaffings- en interneringskamp ‘de Beetse’, waar vele honderden mensen tussen 1935 en 1948 korte of langere tijd doorbrachten.

Kamp de Beetse opende in 1935 de poort voor werklozen die tewerkgesteld werden om het omliggende land te ontginnen. In 1942 werden joodse mannen, veelal afkomstig uit Amsterdam, in het kamp ondergebracht. Voor hen was de Beetse een voorportaal van Westerbork en de concentratiekampen in het oosten…

De mannen die in 1944 in het kader van de arbeidsinzet in de Beetse verbleven hadden al zicht op de bevrijding. Met geheel andere gevoelens werd die tegemoet gezien door de mensen die in februari 1945 in het kamp aankwamen. Ten slotte veranderde de Beetse van mei 1945 tot in 1948 in een interneringskamp voor politieke gevangenen, compleet met prikkeldraad, wachttorens en militaire bewaking.

Dit boek vertelt de geschiedenis van de Beetse aan de hand van authentieke foto’s, documenten en niet in de laatste plaats de verhalen van de tewerkgestelden, geïnterneerden en omwonenden. Zo blijft de herinnering aan het kamp en zijn bewoners levend.

Helaas is dit boek niet meer in de boekhandel verkrijgbaar en zult u dus uw geluk moeten beproeven in een bibliotheek of bij een antiquariaat.